Loading...
Виртуелна аналитичка хемија и Антикорозивни премази су најбоље иновативне идеје у 2020.

вести | 17. новембар 2020.

Такмичење за најбољу иновативну идеју у Србији, које је започело у децембру 2019, успешно је завршено, проглашењем најбољих међу средњошколским и студентским тимовима.

Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију у категорији Иновативне идеје –
у подкатегоријама најбољи Средњошколски и најбољи Студентски тим, одржано је у уторак, 17. новембра преко платформе Зум.

Жири су чинили:

  • Марина Вукобратовић Каран, министарство просвете науке и технолошког развоја
  • Александра Тодоровић, Институт за примену нукеларне енергије
  • Маја Кнежевић Ромчевић, Стална конференција градова
  • Никола Комшић, Привредна комора Србије
  • Борислав Деспотовић, Радио телевизија Војводине
  • Мирко Пешић, НТ Парк Чачак

Тимови су се представили троминутним презентацијама о техничким и пословним аспектима инвенција, а жири је након сваке од презентација имао могућност да постави питање и оцени добијене одговоре. Други део финала, коме су присуствовали сви чланови и ментори финалиста, када је на Зуму настала озбиљна гужва, по један представник је испричао златни минут, што је била прилика за добијање додатних бодова од жирија.

Након збрајања бодова, поредак међу средњошколским тимовима је следећи:

1. место – тим Вах, са иновацијом „Виртуелна аналитичка хемија“, Гимназија 9. мај, Ниш (600 бодова)
2. место – тим Водочистачи, са иновацијом „Уређаји, инсталације и технолошка решења за бољи квалитет воде“, Гимназија Вука Караџић, Лозница (430 бодова)
3. место – тим Стат, са инвенцијом „Паркинг сервис“, Техничка школа, Ужице (420 бодова)
4. место – тим ЕТШпут, са инвенцијом „Не заборави ме!“, ЕТШ Никола Тесла, Панчево (350 бодова)
5. место – тим Нова технологија, са инвенцијом „Развојни систем за мехатронику“, Средња техничка школа, Сомбор (200 бодова)
6. место – тим Еко Бозони, са инвенцијом “
Уређаји, инсталације и технолошка решења за климатизацију и здравију радну и животну средину“, Гимназија Вук Караџић, Лозница (100 бодова)

Резултат финала за студентске тимове је:

1. место – тим Антикорозиви, са инвенцијом „Производња еколошки прихватљивих антикорозионих средстава за добијање индустријских премаза“, Технолошко-металуршки факултет
(270 бодова)
2. место – тим Грин клауд, са инвенцијом „Хардверско-софтверска платформа за модуларну аутоматизацију у пољопривреди“, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду (230 бодова)
3. место – тим Лидери, са инвенцијом „Спот фит“, Факултет за пројектни и иновациони менаџмент, Универзитет Едуконс (100 бодова)

Актуелно