Loading...
Хуморганика други на ПОПРИ такмичењу

општа категорија | 18. мај 2024.

POPRI EUSAIR YOUTH, престижно међународно такмичење које подстиче предузетничку иновацију међу младим талентима Јадранско-јонског макрорегиона, одржано је 16. маја у Шибенику у Хрватској, прослављајући изванредна достигнућа следеће генерације предузетника. Студентски тим из Србије, Хуморганика, прошлогодишњи победник Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији у категорији Студентски тимови, освојио је друго место!

На такмичењу су учествовали средњошколски и студентски тимови из следећих држава: Хрватска, Италија, Сан Марино, Албанија, Србија, Босна и Херцеговина, Грчка, Црна Гора, Северна Македонија и Словенија.

Након два дана интензивног такмичења, познати су победници такмичења у изради и презентовању бизнис модела. Три најбоља тима из обе категорије – средњошколци и студенти универзитета – показала су изузетну креативност, визију и посвећеност решавању друштвених изазова путем предузетничких подухвата.

ПОБЕДНИЦИ У КАТЕГОРИЈИ СРЕДЊИХ ШКОЛА

1. Место: SLUGUARD, Словенија
Чланови тима: Маја Јернејц, Рената Јереб
Ментори: Митја Турк, Јана Горшин Фабјан
SLUGUARD је потпуно природан и иновативан органски производ за сузбијање пужева и лисних ваши. Главни састојак средства за сузбијање штеточина је мешавина инвазивних страних биљака које расту у Словенији. Природни SLUGUARD препарат је погодан за баштоване и пољопривреднике (укључујући органске произвођаче) који желе да користе ефикасне и еколошки прихватљиве производе на својим култивисаним површинама.

2. Место: KERAGLOW, Босна и Херцеговина
Тим: Ања Маричић и Смиљана Атлагић
Ментори: Сузана Готовац Атлагић и Марија Стојаковић
KERAGLOW је потпуно природан производ који подржава одржавање квалитета нашег здравља, односно здравља коже и косе. Најзанимљивија чињеница је да се овај производ заснива на чистој кератинској пасти која се може добити прањем и прерадом овчје вуне или кокошијег перја које се набавља из локалних домаћинстава у јединственим солима које нису токсичне за животну средину. KERAGLOW се не заснива само на зеленој производњи, већ се фокусира и на безбедну и здраву употребу за људе, паметне начине заштите наше околине и боље коришћење босанских сировина које су потпуно компатибилне са циркуларном економијом.

3. Место: TERRAMEA, Северна Македонија
Чланови тима: Матеј Танасковски, Марко Петровик, Јане Митев, Франц Доленц
Ментори: Емилија Ампева, Душица Кранго – Маркоска
TERRAMEA играчке су направљене од потпуно природних дрвених материјала и органских текстилних елемената (вуна, памук, свила), са еколошки сертификованим лепком. Јасен, орах, трешња, јавор, бреза, бамбус су неке од врста дрвета које се користе за обликовање играчака. TERRAMEA играчке подстичу најмлађе да буду креативни и улазе у свет маште. Додир природних материјала, без штетних и хемијских супстанци, боје и без оштрих ивица, право је освежење за децу окружену електроником, геџетима, телевизијским екранима и мобилним телефонима. Наше играчке нису само тренутна забава, оне су бескрајан извор забаве и креативности.

ПОБЕДНИЦИ У КАТЕГОРИЈИ СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА

1. Место: TRASH FEASTER VESSEL, Грчка
Чланови тима: Ернесто Сигалас, Мариос Константоудакис
Ментор: Диомидис Катзоуракис
TRASH FEASTER VESSEL је аутономно пловило које има за циљ да се користи у маринама, лукама и другим географски ограниченим окружењима за прикупљање плутајућег отпада и остатака са минималном људском интервенцијом. Плутајући отпад у лукама није ретка појава. Често се дешава због наноса отпада из мора и можда нема никакве везе са стварним окружењем у којем се отпад акумулира. Ипак, осим социјално-економског утицаја и визуелног нарушавања туристичких атракција, постоји и биолошка штета за животну средину која се може решити савременим инжењерским средствима.

2. Место: HUMORGANICS: Модеран приступ вермикомпостирању, Србија
Чланови тима: Страхиња Васиљевић, Ненад Лазић
HUMORGANICS је иновативан подухват који значајно побољшава ефикасност производње органског ђубрива. Коришћењем напредне технологије компостирања, Хуморганицс смањује традиционални период компостирања са 6-12 месеци на мање од месец дана, омогућавајући пољопривредницима да примењују висококвалитетно, хранљиво органско ђубриво тачно када је потребно.

3. Место: Систем за детекцију шумских пожара, Босна и Херцеговина
Чланови тима: Филип Бештић, Данило Блажић, Дејан Симић, Дејан Икић, Бранислав Зорић
Бизнис модел Система за детекцију шумских пожара заснива се на систему који користи дронове опремљене камерама и неуронским мрежама за детекцију шумских пожара. Ови дронови су способни да идентификују избијање пожара у природним окружењима и брзо шаљу сигнале за предузимање неопходних акција. Наш систем за детекцију шумских пожара карактерише аутоматски лет дронова преко одређеног региона, повећавајући ефикасност и покривеност. Наши потенцијални купци укључују ватрогасне станице и шумске управе, које имају користи од ране и прецизне детекције пожара како би се ефикасно спречили и управљали шумским пожарима. У зависности од коришћене неуронске мреже, наш систем би могао бити прилагођен и за друге намене. Ова свестраност нам омогућава да понудимо додатну вредност ван детекције шумских пожара, задовољавајући шири спектар потреба за мониторингом животне средине.

Ови победнички тимови не само да су показали своје предузетничке вештине, већ су и зарадили ексклузивну прилику да учествују у FOOD-athonu, хакатону фокусираном на одрживу исхрану, који ће се одржати од 16. до 18. октобра 2024. у Љубљани, Словенија.

„Веома смо поносни на све учеснике и честитамо победничким тимовима на њиховим изванредним постигнућима,“ рекла је Тања Кожух, CEO Приморског технолошког парка, главног организатора POPRI EUSAIR Youth. „Њихове иновативне идеје и предузетнички дух су заиста инспиративни и показују огроман потенцијал иницијатива које воде млади у стварању позитивних промена.“

POPRI EUSAIR Youth наставља да служи као катализатор за предузетништво и иновације, подстичући сарадњу и креативност међу младим талентима широм региона. Срдачне честитке свим победницима и изражавамо захвалност свима који су допринели успеху овог догађаја.

Актуелно