Loading...

Најчешће постављена питања

Питања о такмичењу

За обе категорије, реализоване иновације и средњошколски и студентски тимови, минималан број чланова тима је три. Максималан број чланова тима није одређен.

Што се старости тиче, за чланове средњошколских тимова није дефинисана ни доња ни горња граница, све док се ради о ученицима средњих школа.  Слично правило је важи и за чланове студентских тимова, потребно је да буду у статусу студента, независно од нивоа студија.

Препорука приликом формирања тимова, независно од категорије у којој се такмиче, је да тим не укључује само чланове који познају технички део иновација, већ и особе које имају одређена знања о економском делу пројекта. Ово је важно јер се значајан део задатака односи на креирање пословне стратегије.

Током такмичења се оцењују и технички и тржишни аспекти иновације. То значи да тим, чија је иновација представља значајно унапређење у техничком смислу, а који не докаже да постоји могућност комерцијализације, не може очекивати висок пласман.

Пре свега, важно је напоменути да је могуће пријавити пројекте из било које области. Пошто се ради о категорији иновативне идеје, довољно је да тим има израђен концепт, односно, није неопходно поседовање прототипа. Уколико неки тим ипак поседује прототип, то може само допринети бољем пласману.

Као ментор може бити наведен наставник, родитељ или било која пунолетна особа, која помаже средњошколском тиму да успешно испуни постављене задатке.

Без обзира на то колико је појединац добар, и каква знања о иновацији поседује, не постоји особа која зна о истраживању тржишта, представљањем иновације, и тако даље. Дакле, за представљање новог производа или нове услуге потребан Вам је тим који ће имати најмање три члана.

За категорију Реализоване иновације, минималан предуслов је постојање функционалног прототипа. Све више од тога, серијска производња, добијен патент је додатна предност. За категорију Иновативне идеје Средњошколских и студентских тимова, довољно је постојање писаног документа, који описује концепт по ком ће се иновација развијати.

Поседовање патента је свакако предност, али не и неопходан услов. Такмичари који нису заштитили интелектуалну својину, а уколико се ради о решењу које је лако копирати, потребно је да буду свесни ризика јавног поседовања иновације.

Од пријављивања до финала, за учеснике Такмичења, организована је бесплатна едукација кроз серију тренинга. Такмичари уче како  креативно да реше проблем, како да дефинишу иновацију, израде пословни модел, како да преговарају са купцима, како да представе иновацију потенцијалним инвеститорима, како да истраже тржиште, … Тренинзи су бесплатни и на добровољној су основи. Током трајања једног циклуса такмичења, постоје 4 нивоа оцењивања.

За почетак погледајте у фолдер са нежељеном поштом (Spam), уколико га ни тамо не пронађете, јавите нам се имејлом на office@inovacija.org, па ћемо проверити да ли нам је пријава стигла. Често се деси да се приликом пријављивања унесе погрешна имејл адреса.

Након завршетка пријављивања, 5. маја 2022, сви пријављени тимови, имејелом ће добити обавештење о наредним корацима. Такође, о свим будућим активностима можете се информисати у Календару такмичења.

За додатна питања и ваше недоумице

у вези са ТАКМИЧЕЊЕМ ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ,
пишите нам на office@inovacija.org, или позовите 063 11 33 012 (Владимир Никић).

Актуелно