Loading...
Представљамо учеснике полуфинала: Рециклажа се исплати свима

општа категорија | 19. децембар 2021.

Рецикломат – машина која повезује рециклажу, неуронске мреже и зараду ( за сваког ко у рецикломат  убацује лименке, стаклену, папирну или пластичну амбалажу) , иновација је која је на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2021. године стигла до полуфинала и пласмана од 7. до 12. места.

Да ли рециклажа амбалаже може да буде доступнија и исплатива и за оне који би, успут, када иду или се враћају са посла, могли лименку или пластичну флашу да оставе негде одакле ће сигурно стићи у рециклажни центар,а не у природу? На то питање одговор је тражио и нашао петочлани тим који је иновацију, а назвали су је рецикломат, представио на овогодишњем Такмичењу за најбољу технолошку иновацију.

Рецикломат је машина висине je 2,2 метра. Површина основе је 1 m2. Има један отвор у који се убацује амбалажа. И ту онда почиње прича о новим технологијама. Наиме, када у отвор убаците лименку или неку другу амбалажу, неуронске мреже у рецикломату  препознају врсту амбалаже. Од вас зависи за шта ћете искористити новац који за ту, рецимо, лименку добијате. Примера ради, 10 динара се пребацује на вашу картицу за градски превоз,  допуну за Глобалтел или се уплаћује у добротворне сврхе. Ви на екрану који се налази на рецикломату, бирате између те три понуђене опције. У Београду сада има 25 рецикломата, а сваки од њих напуни се већ за неколико сати, каже члан тима Дарко Лазовић.

Један рецикломат за само месец дана сакупи 1,5 тона рециклажног отпада, а то је око 35 хиљада лименки, тетра пак амбалаже, стаклених или пластичних боца. У Београду, за само један месец, више од 150 000 динара искоришћено је за допуну картице за градски превоз, више од 36 000 динара уплаћено је у добротворне сврхе, а 413 000 динара из рецикломата претворено је у минуте, поруке и интернет  Глобалтела – објашњава  Дарко Лазовић и додаје да се после пражњења машине, амбалажа разврстава и рециклира.

Наше решење је много јефтиније од сличних машина које се користе у свету, а ускоро ће, осим препознавања, неуронске мреже и класификовати, односно разврставати амбалажу унутар машине – најављује и наглашава да се рецикломати  свакодневно празне.

Потребно је барем 100 таквих машина у Београду. Договарамо постављање рецикломата у још неким градовима. Међу првим на списку су Нови Сад и Бања Лука. У преговорима смо и  са неким произвођачима у нашој земљи да направимо  машину у коју би се, из одређену надокнаду, убацивала амбалажа само тог произвођача. На Такмичењу су, каже, много научили, пре свега из области економије.

Нама који смо више у „техничким водама“ много је значила обука и тренинзи  на којима смо учили о пословању, заштити патената и маркетингу, а та знања су нам потребна да би смо производ пласирали на тржиште – закључује Дарко Лазовић.

Актуелно