Loading...
Почело је Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској

НТИ Републике Српске | 29. март 2023.

Такмичење Најбоља технолошка иновација почиње 28. марта 2023. у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационионог центра Бања Лука у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Конкурс ће бити отворен до 5. маја 2023. године, а овогодишњи наградни фонд је 38.000 КМ. Награде ће бити додјељене по сљедећем редослиједу:

Прво мјесто –  10.000,00 КМ
Друго мјесто – 8.000,00 КМ
Треће мјесто – 7.000,00 КМ
Четврто мјесто – 5.000,00 КМ
Пето мјесто – 3.000,00 КМ
Шесто мјесто – 2.000,00 КМ

Најбољи средњошколски и најбољи студентски тим добијају по 1.500 КМ. Финале такмичења је планирано за децембар, када ће шест најбољих финалиста одмјерити своје снаге.

Ово такмичење резултат је сарадње на основу Меморандума о сарадњи два министарства и Споразума о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије и представља најдугорочнију заједничку активност са Владом Републике Србије.

Циљ такмичења за најбољу технолошку иновацију је подстицање иновативности и предузетништва, подршка иноваторству, помоћ у покретању послова, промоција иновација, те подстицај њихове комерцијализације. Такмичење промовише предузетнички начин размишљања и понашања тако што учесницима даје подршку – едукативну и финансијску.

Учешће на такмичењу, осим награда, свим такмичарима обезбјеђује бесплатну стручну помоћ у виду едукација кроз тренинге и консалтинг који се организују у Иновационом центру Бања Лука и бесплатну медијску подршку.

Кроз такмичење за најбољу технолошку иновацију за 15 година прошлo је укупно 356 тимова у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала и награђено укупно 128 тимова у вриједности од 576.000,00 КМ.

Партнери из Републике Српске су Иновациони центар Бања Лука, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, Привредна комора Републике Српске те два јавна универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву.

Сви заинтересовани се могу пријавити на адресу: inovacija.org

Актуелно