Loading...
Отворен нови јавни позив за програме финансирања

општа категорија | 5. децембар 2021.

Фонд за иновациону делатност je 30. новембра 2021. године, објавио нови јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде.

Средства за реализацију другог јавног позива у укупном износу од девет милиона евра обезбеђена су из Претприступних фондова Европске уније за 2018 годину (ИПА 2018), а кроз Пројекат „Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП.“

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. За средства у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном власништву резидената Републике Србије и не старија од пет година, као и неформални тимови. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци. У случају да пројекат предложен од стране тима буде одобрен за финансирање, тај тим ће бити у обавези да региструју предузеће.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300 хиљада евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Циљ је такође развој иновација са великим тржишним потенцијалом.

Програм сарадње науке и привреде намењен је конзорцијумима који је сачињени од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаног у Србији и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву, акредитоване у Србији. Финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту омогућава конзорцијумима да реализују заједничке пројекте како би створили производе, услуге, технологије и технолошке процесе високе вредности кроз примењено истраживање и развој. Финансирање које Фонд обезбеђује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Јавни позив је отворен до 15. марта 2022. године до 15 часова, а пријаве пројеката из свих области науке и технологије и индустријског сектора се подносе путем портала Фонда.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће промоцију програма финансирања организовати online током децембра 2021. године, јануара, фебруара и марта 2022. године.

Такође, Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве и путем телефона: 011/6555 696 или електронске поште: minigrants@inovacionifond.rsmatching.grants@inovacionifond.rs и cgs@inovacionifond.rs.

Актуелно