Loading...
Обележен је светски дан интелектуалне својине

општа категорија | 27. април 2021.

Извор: https://www.zis.gov.rs/

Јуче je обележен Светски дан интелектуалне својине, којом приликом су у просторијама Завода уручене награде Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2020. годину, у пет категорија стваралаштва.

Присутнима се обратио директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић, који се осврнуо на утицај пандемије на активности ове институције: „Интересантно је да смо упркос пандемији, у претходној години имали видно повећање броја домаћих пријава. Такође, уочава се и пораст интересовања за права интелектуалне својине међу грађанима Србије. Протекла година била је најуспешнија до сада када је реч о развоју услуге наше електронске пријаве. Урађено је више техничких унапређења саме платформе, али је доста урађено и на њеној популаризацији међу корисницима”.

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент – Награда WIPO Medal for Inventors, припала је спец. вет. мед. Александару Павлићевићу и дипл. инж. хемије Предрагу Ковачевићу за патентирани проналазак под називом: „Смеша која садржи парафинско уље као инсектицидно и акарицидно активно једињење“, који је познат под тржишним називом Pulcap, за који је остварена патентна заштита на територији Немачке, а у току је и поступак заштите на територијама Пољске и Кине. Осим тога, наведени проналазак је заштићен и на територији Србије. Проналазачи су наведеним проналаском решили проблем контроле и уклањања црвених гриња код узгоја живине без икаквог негативног ефекта на живину или производњу јаја и животну средину, док се истовремено обезбеђују значајне уштеде за узгајиваче, тако што је смањено страдање кокошака изазвано овим паразитима.

Награда је уручена власнику патента, односно Александру Николићу, директору комапније „Pulcap“ д.о.о. из Београда, који је тим поводом рекао: „Pulcap је производ који је можда и једини на свету доказао да је могуће искорењавање гриња у индустријским производњама јаја, а настао је у покушају да уклоним сопствени проблем у производњи. Овај производ је нашао примену у целом региону, од Турске, Бугарске, Грчке, Мађарске, Словеније, и других земаља, извозно је оријентисан, и с обзиром да је еколошки и даље ће имати потенцијал“.

Победник такмичења у категорији за правна лица за регистровани индустријски дизајн – Награда WIPO IP Enterprise Trophy припала је компанији „Chips Way“ д.о.о. из Чачка, која је међународно регистровала индустријски дизајн амбалаже за бисквите на следећим иностраним тржиштима: у ЕУ, Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Северној Македонији. Компанија „Chips Wаy“ д.о.о. из Чачка, која се бави производњом чипса са традицијом дугом 50 година, од 2020. године је свој производни програм проширила на производњу бисквита а за 2021. годину планирана је производња са пуним капацитетом од 1000 тона готовог производа и ангажовање 35 радника, као и проширење извоза на тржиште ЕУ.

Награда је уручена Гордани Јарић, маркетинг менаџерки компаније „Chips Way“ д.о.о. из Чачка, која се осврнула на значај заштите интелектуалне својине: „Ми знамо колико је важан визуални идентитет и колико је заправо важно заштитити интелектуалну својину. Људи реагују на нешто креативно и лепо, и доста се показало да на темељу дизајна потрошачи купују одређени производ. То показује колико је битан индустријски дизајн у маркетингу, али такође и колико утиче на директну куповину“.

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука – Награда WIPO Medal for Creativity припала је Милану Степановићу за монографско дело “У том Сомбору – Град у призми столећа”. Аутор монографије је посвећени и пожртвовани истраживач прошлости Сомбора, а ово дело представља круну његових научних достигнућа. Методолошки утемељена на принципима хуманистичких и друштвених наука, стилски акрибична, заснована на изванредној изворној основи, књига Милана Степановића уверљиво приказује запретену историју једног града и простора.

Милан Степановић, аутор књиге, приликом пријема награде је рекао: „Интересовања савремене историографије све више се крећу ка проучавању историје свакодневног живота. Због тога је последњих деценија видно присутан успон локалне, микро-историје која тежи за одговорима на велика питања у малим срединама. Стога и монографија “У том Сомбору – Град у призми столећа” приказује овај наш стари панонски град, али не само његове физичке силуете и структуре, него и све оне кључне димензије које обликују друштво.

Победник у оквиру категорије ученик или група ученика средње школе – Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy припала је Михаилу Мирковићу, који је током 2020. године био ученик 4. године Прве Београдске гимназије, за проналазак Јонске течности као потенцијалног индустријског растварача са региодиригујућим ефектом на реакцију FRIEDEL-CRAFTS-овог алкиловања. Михаило Мирковић је четири године био полазник Регионалног центра за таленте „Београд 2“ и полазник семинара у Истраживачкој станици „Петница“, где је стицао додатна знања у области хемије. Његов проналазак припада области зелене хемије, односно доприноси знатном смањењу загађења хемијским отпадом који настаје у процесима који се стандардно примењују у хемијској индустрији.

Поводом овог вредног признања Михајло Мирковић је подсетио на своје досадашње интересовање и постигнућа у науци: „Још од својих основношколских дана био сам заинтересован за науку, поготово за хемију. Учествовао сам на такмичењима током основне и средње школе и био награђиван, а 2019. сам представљао Србију на Светској хемијској олимпијади у Паризу, са које сам донео у нашу земљу бронзану медаљу. Учестовао сам на семинарима хемије у истраживачкој станици Петница и у Регионалном центру за таленте „Београд 2“ и овом приликом се захваљујем координаторима ових програма за подршку, знање и искуство које сам добио у свом досадашњем школовању, и који су ми на крају крајева и омогућили да створим овај изум“.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељена је и награда за домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2020. године – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала привредном друштву „Atlantic Štark“ d.o.o. из Београда, које је током 2020. године у односу на сва домаћа правна лица имало највећи број поднетих међународних пријава за жиг. Награда је уручена Наташи Шарчевић, директорки маркетинга и иновација компаније „Atlantic Štark“ д.о.о. из Београда.

Награда је уручена Наташи Шарчевић, директорки маркетинга и иновација компаније „Atlantic Štark“ д.о.о. из Београда, која је тим поводом рекла: „Ову награду пре свега видимо као признање за квалитет, јер да није било квалитета наших брендова и њиховог напретка, не би било ни разлога за обнову сарадње са Заводом. Иницијална заштита јесте добар и неопходан почетак, зато што на тај начин безбедно и сигурно можемо улагати у наше брендове и у комуникацију са потрошачима. Ова вишедеценијска обнова наших робних жигова и дугогодишња сарадња са Заводом потврђује да смо заиста успели у освајању потрошача и да су они препознали вредност наших брендова“.

Овом приликом представљени су и споразуми о сарадњи Завода за интелектуалну својину са Научно-технолошким парком у Београду и Мнистарством просвете, науке и технолошког развоја на пројекту Најбољa технолошкa иновацијa 21. О овој сарадњи говорили су проф. др. Драган Повреновић, координатор Такмичења за најбољу технолошку иновацију за 2021. годину, и Гордана Даниловић Грковић, в. д. директора Научно- технолошког парка у Београду.

Више о добитницима награда можете прочитати на следећем линку: https://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2627

Снимак преноса прославе Светског дана интелектуалне својине можете погледати на на следећем линку:

Снимак обележавања светског дана интелектуалне својине

Актуелно