Loading...
Југпресс, 11.04.2018.

медији о нама | 11. април 2018.

(Извор Jugpress.com)

У Стартап центру на Електронском факултету у Нишу данас је одржана промоција националног такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији 2018. Године. Најпре су презентовани досадашњи резултати а потом и категорије на овогодишњем такмичењу. Право да конкуришу са својим оригиналним иновативним идејама имају средњошколсци и студенити. Важно је да су те идеје применљиве у пракси и могуће их је практично реализоватии.

Тимови који се пријављују са својим идејама састоје се од троје младих иноватора и потребно је најпре да се пријаве на сајт такмичења. Циљ овог такмичења како каже професор др Драган Повреновић, координатор такмичења у претходних четрнаест година је промоција предузетничког начина размишљања и понашања.

„ За разлику од претходних година ове године имамо три категорије . Успели смо да вратимо једну категорију која је резервисана само за средњошколце. Сви средњошколци који направе средњошколски тим могу да се појаве са својом идејом, а ми ћемо оцењивати колико је та њихова иновативна идеја остварива на тржишту.

У самом такмичењу сви такмичари добиће економску и финансијску подршку.

„Морамо да се трудимо да све своје потенцијале користимо. Не постоји рецепт да се окренемо само једној области , јер ако се окренемо само ка једној области онда смо осуђени да зависимо од услова, а онда то може довести до лоших резултата. Због тога све области стваралаштва, стварања, су добродошле а ли наравно, да се окренемо на оне потенцијале и ресурсе којима располажемо“ изјавио је Повреновић.

Ово је 14- година како се одржава надметање. Како је рекао професор са овог подручј је у самом финалу до сада било више учесника, што како је објаснио не треба доводити у сумњу јер има много креативних и иновативних људи који овде живи и ове године треба да искористе своју шансу.

Како је професор Повреновић објаснио у овом тренутку у Србији послује више од 80 предузећа чији су оснивачи учествовали на такмичењу, стекли довољно знања и вештине и на основу тога отворили своју фирму. Ако је судити по победницима до сада их је било из области пољопривреде, прехрамбене технологије , електроника, машинство, …

Предвиђени наградни фонд је пет милиона динара који се распоређује на победника али и она оне који заврше такмичење а то значи да своју иновацију потврђује пословним моделом односно бизнис планом, који каже да је технички исправно и у функцији.

„ Највећа награда за оне који заврше такмичење је да имају довољно знања да могу да се појаве на тржишту и да могу да живе од свог рада Ако бисмо поредили само онај износ који само наши победници који су отворили своје фирме остварују промета, то је у 2017. години било више него сва средства која смо као средства уложили у реализацију, наградни фонд и све што смо досад радили , То потврђује да све ово што смо до сада радили и те како има оправдања“ казао је др Драган Повреновић.

Конкурс је отворен до 20. априла док ће финале овог такмичења бити 21. децембра 2018. Национално такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији непрекидно се одржава од 2005. године.

Такмичење се, као државни пројекат, одвија у заједничкој организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а реализује га Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду. Партнери у организацији су Привредна комора Србије, Стална

конференција градова и општина, РТС, РТВ, као и сви други медији са националном, регионалном или локалном фреквенцијом. Подршку овом Такмичењу пружају Канцеларија за локални економски развој Град Ниш и Центар за иновативно предузетништво Стартап центар Ниш.

Све додатне информације о такмичењу могу се пронаћи на сајту www.inovacija.org.

Актуелно