Loading...
Једина грешка које треба да се плашите је да нећете ни покушати нешто да урадите

општа категорија | 27. април 2021.

Од идеје до Компаније чије производе користе на Оксфорду, MIT-у, и другим светски познатим институтима и универзитетима.

На Такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2013. победио је тим који је, годину пре Такмичења, за своју иновацију освојио и новац из Фонда за иновациону делатност.  Њихова иновација заснована је на читању можданих таласа методом која је већ била позната, али су они уређај смањили и омогућили да се користи и ван болница, објашњава Иван Глигоријевић, члан тима који је 2011-е почео да ради на развоју идеје, а годину касније у Београду и основао компанију „mBrainTrain”.

Њихова иновација изгледа као капа, која на потиљачном делу има уређај који снима сигнале са површине мозга. Електроде су распоређене у унутрашњем делу „капе“. Појачавач бежично шаље сигнале на телефон или комјутер, где их софтвер обрађује, да би се утврдило како се мозак понашао у одређеној ситуацији, а може да има и повратну спрегу, односно повратну информацију која ће утицати на понашање мозга, објашњава Глигоријевић и додаје да је то пре свега научни уређај.

„Наша циљна група и највеће тржиште су когнитивни психолози, али верујемо да ће у скоријој будућности свако моћи да има уређај који ће изгледати као качкет или слушалице, и да ће моћи да „прати“ своју мождану активност и да утиче на њу, да би се осећао боље, или да би био продуктивнији.  Ми на таквим уређајима већ радимо.“

Глигоријевић наглашава да пре 10 година нису размишљали о пословном аспекту своје идеје.

„А онда смо, када смо конкурисали за новац из Фонда за иновациону делатност,  почели и то да учимо. Сећам се да смо у почетку имали одбојност према  захтевима Фонда, али све што су од нас тражили било је у нашу корист. То је било 2012-е.  Наредне године смо на обукама и тренинзима које су на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију организовали за све такмичаре, морали да размишљамо о различитим сценаријима пословања. Тада нам је то изгледало као малтретирање, али смо и захваљујући Фонду и захваљујући Такмичењу много научили.“

Компанија „mBrainTrain““ има 14 запослених, а  њихови уређаји, сада већ има више иновативних, користе се на факултетима, институтима и научним организацијама у више од 40 земаља света.

Са садашњим искуством, вероватно бисмо првих година развоја идеје, али и развоја Компаније, нешто урадили другачије.  Грешака ће сигурно бити. Нема шансе да се то избегне. Само онај ко ништа не ради, неће направити грешку, али то нечињење је највећа грешка и једина које треба да се плашите.“, закључује Иван Глигоријевић, извршни директор и један од оснивача компаније „mBrainTrain“.

Актуелно