Loading...
Иновацијом против короне

истакнута вест | 23. април 2020.

У уторак 21. априла 2020, емисија у Средишту пажње, ауторке Иване Прибићевић, била је посвећена иновацијама које се користе у борби против короне. Од шест финалиста прошлогодишњег такмичења за најбољу технолошку иновацију чак три су активно укључена у борбу против вируса корона.

Победнички тим УНИТРИX из Института за примену нуклеарне енергије ради на развоју домаћег „елиза“ теста који ће у наредном периоду откривати присуство антитела на вирус Цовид – 19 код становништва. Руководилац тима, Марија Гњатовић, објаснила је какав је значај тестирања.
Чланови тима „Анора“ направили су домаће заштитне маске са заменљивим филтером. Донација прве серије маски већ је реализована, о чему се разговарало са Николом Крстићем, младим научником из Београда.

Докле се стигло у прављењу првог српског респиратора – упитан је Владимир Нешић, истраживач у Институту Михајло Пупин и члан тима И-ЕМ-ПЕ-Техна који је такође ушао у шест најбољих за прошлу годину.

Сви ови примери говоре о томе да се, уз добру организацију, домаћа памет и иновативни дух могу ставити у функцију одбране јавног интереса, односно у функцију заштите од епидемије. Каква је улога такмичења за најбољу технолошку иновацију говорио је проф. Драган Повреновић, координатор такмичења.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Актуелно