Loading...
Државна секретарка је званично отворила НТИ2021

вести | 3. фебруар 2021.

У уторак, 2. фебруара 2021. године, у згради Владе Србије, а на иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржана је прес конференција на тему Такмичења за најбољу технолошку иновацију.

Државна секретарка, проф. др Маријана Дукић Мијатовић, је у име организатора такмичења – ресорног министарства, уручила плакете и дипломе најбољим тимовима на такмичењу НТИ 2020.

Победнички тим у категорији најбољи средњошколски тим је тим ВАХ, са иновацијом „Виртуелна Аналитичка Хемија“, који је представљао Гимназију 9. мај из Ниша. Награду су у име тима примили професорка Александра Гошњић Игњатовић, ментор тима и ученик Стефан Митровић, члан тима.

Награду за најбољи студентски тим, професорица Дукић Мијатовић је уручила Јованки Ковачини и Александру Јовановићу, члановима тим Антикорозиви.

Плакете и дипломе најбољим тимовима у категорији реализоване иновације уручене су: Александри Ђорђевић и Николи Станојевићу, из тима Сома, Марији Лесјак и Ивани Беари, представницама ХеликоСтоп, Марку Танасковићу испред тима Занус,  Марији Вуксановић и Адели Егеља из тима Противпожарни, Живославу Миловановићу и Анђели Павковић из тима Прим и Миловану Медојевићу, вођи тима ЕнерџиПулсе.

Да се подсетимо, финалисти у категорији реализоване иновације су:

1. место: Сома, са иновацијом „Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН“, из Крушевца-Књажевца
2. место: ХеликоСтоп, са иновацијом „ХербЕЛИКО“, из Новог Сада
3. место: Занус, са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, из Ваљева
4. место: Противпожарни, са иновацијом „Производња експандирајућег материјала за пасивну заштиту“, из Крагујевца
5. место: Прим, са иновацијом „Озон“, из Крњева, Велика Плана
6. место: Енерџи пулс, са иновацијом „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, из Новог Сада.

Државна секретарка, је на самом почетку истакла важност развијања иновација и предузетништва у средњим школама и факултетима, као и значај њихове примене у привреди. Захвалила се свима учесницима на истрајности и постигнутим резултатима. На крају обраћања, професорка  Дукић Мијатовић је званично отворила XVII Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији.

Професор Драган Повреновић, координатор такмичења је, у име организационог тима, још једном упутио честитке награђенима и захвалио се министарству на вишегодишњој подршци у реализацији овог пројекта. У наставку обраћања, професор Повреновић је представио неке од новина на овогодишњем такмичењу, које се пре свега огледају у стављању већег акцента на активности онлајн промоције самих иновација.

Такмичење се реализује кроз партнерство више институција. Факултет техничких наука из Новог Сада и Технолошко-Металуршки факултет из Београда представљали су декани – проф. др Раде Дорословачки и проф. др Петар Ускоковић. Радио Телевизију Србије на прес конференцији представљао je Илија Церовић, в.д. директора телевизије, док је Београдски сајам, вежног партнера такмичења, представљала Бојана Дашић, организатор и координатор Међународног сајма технике. Партнер који је укључен у реализацију такмичења, практично отпочетка, је Привредна комора Србије.

Актуелно