Loading...
Дружење са новинарима

истакнута вест | 7. април 2019.

У петак, 5. априла од 11 сати, у амбијенту ресторана Карусо на Теразијама, одржано је дружење са новинарима, поводом петнаест година организовања Националног такмичења за најбољу технолошку иновацију.

На почетку реч су имали координатори такмичења. Проф. др Драган Повреновић, описао је првих петнаест година такмичења, шта је све постигнуто, и које су лекције научене. Статистике такмичења, како је истакао професор Повреновић, говоре саме за себе. За петнаест година, кроз такмичење је прошло преко 2.600 тимова, које је чинило 8.500 такмичара (представника приватних компанија, иноватора, истраживача и студената), а они су креирали преко 1.000 бизнис и маркетинг планова. Едукација, која је заправо суштина такмичења, је организована кроз више од 430 тренинга из различитих области, од важности за покретање и вођење иновативног бизниcа.

Професор Војин Шенк је, потом, представио овогодишњи такмичарски циклус, а посебно новине које очекују такмичаре, који се пријаве до 30. априла. Наглашено је да је систем такмичења направљен тако да се оцењују и технички и тржишни аспект иновација, и да се уласку у финале могу надати само они тимови чије иновације имају квалитет по оба аспекта. Такмичаре, у периоду од почетка маја, па све до 21. децембра, за када је заказано финале такмичења, очекује 6 кругова рецензирања, који гарантују објективност и непристрасност у оцењивању иновација. Између осталог, ниво иновативности и реализованост иновације се проверава на тзв. техничким рецензијама, које се организују на Универзитетима у Београду и Новом Саду. Могућност комерцијализације се оцењује кроз писмену евалуацију пословног модела и на рецензијама уживо током сусрета са потенцијалним инвеститорима. Како је поновио професор Шенк, иако је акценат на едукацији и промоцији иновација, министарство је обезбедило наградни фонд, који ове године износи 6.000.000 динара, од чега је 5.000.000 динара намењено категорији реализоване иновације. Пријављивање ће бити омогућено до 30. априла у 20h, преко вебсајта такмичења на адреси www.inovacija.org.

Искуство учешћа на такмичењу најбоље описују сами такмичари. Први су се представили чланови тима Мотимув, победници НТИ2018. Овај тим, сачињен од истраживача, је победио са иновацијом пејсмејкер за мишиће, који помаже да се брже опорави од повреде или шлога. Овај тим чине: Лана Поповић-Манески, доктор биомедицинског инжењерства, Дејан Поповић, академик, биомедицинско инжењерство и Иван Топаловић, мастер биомедицинског инжењерства.

Тим који чине преставници породичне фирме: дипл. инг. Стеван Повржан, дипл. инг. Лидија Повржан и дипл. новин. Ивона Повржан, и још један финалиста НТИ2018, је тим Оптимониа из Старе Пазове. Представник тима је укратко описао своју иновацију, а то је Кондензациона сушара са топлотном пумпом за воће, поврће и биље, након чега се осврнуо на потешкоће и изазове са којима се срећу иноватори у Србији.

Последњи, а уједно, и најмлађи тим је тим Футуринг, полуфиналиста НТИ2017, иза ког стоји студентска компанија. Иновација са којом се овај тим такмичио је иновативни начин креирања вебсајтова. Тим Футуринг су чинили: Марко Николић, Иван Пантовић и Сава Крагуљ.

Своје утиске учешћа на такмичењу у својству члана жирија у финалу такмичења 2017. године, пренела је госпођа Радојка Николић, издавач часописа Економетар и Магазин Бизнис.

Актуелно