Loading...
Промоција такмичења за Најбољу технолошку иновацију у Приједору и Добоју

НТИ Републике Српске | 15. април 2016.

Hisilicon K3Министарствo науке и технологије започело је по градовима промоцију овогодишњег такмичења за Најбољу технолошку иновацију.

Промоција НТИ 2016 данас је одржана у Електротехничкој школи у Приједору, а у петак 8. априла уприличена је у Добоју на Саобраћајном факултету.

Помоћник министра за технологију Биљана Војводић је позвала иноваторе да учествују у овогодишњем такмичењу за најбољу технолошку иновацију и напоменула су пријаве почеле 1. априла и да је пријављивање могуће до 4. маја путем сајта www.inovacija.org.

– Такмичење за најбољу технолошку иновацију организујемо десети пут, значи ово је јубиларно такмичење, заједно са Министарством просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије са циљем промовисања иновативне и предузетничке климе у Републици Српској, помоћи компанијама да изађу на тржиште и отварања нових компанија и нових радних мјеста – рекла је Војводићева у Приједору.

Према њеним ријечима, основни услов за конкурисање јесте да тим има најмање три члана, а ове године организује се и такмичење у категорији реализоване иновације.

– Наградни фонд износи 35.000 КМ. Намијењен је за шест првопласираних тимова који се нађу у финалу, а ове године, због јубиларног такмичења, планирали смо и специјалне награде за најбољи средњошколски тим и за најбољи студентски тим – додала је Војводићева.

У Републици Српској у претходних девет година кроз такмичење је прошло 209 тимова у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала. Награђено је укупно 70 тимова у вриједности 313.000 КМ.

Промоцији у Добоју у петак придружио се и члан организационог тима такмичења из Србије Војин Шенк, који је том приликом изразио очекивање да се на такмичење пријаве тимови који желе да помоћу профитабилног пословног модела обезбиједе добру позицију на тржишту.

Иноватор вакуумске пресе Звјездан Вишт, који је два пута учествовао на такмичењу и освојио прво и друго мјесто, истиче да такмичење представља одскочну даску за младе иноваторе.

Актуелно