Loading...
Познати први финалисти НТИ 2016.

такмичење | 29. новембар 2016.

Прво полуфинале Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији 2016, одржано је данас у Конгресном центру Новосадског сајма. Од шест представљених тимова жири је изабрао три, која ће наступити у финалу 20. децембра. Први финалисти су Алуминотерија, Азотикос и Тунел.

Жири је радио у саставу: др Зоран Лазаревић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Предраг Николић, заменик генералног менаџера Привредне коморе Србије, проф. др Душан Добромиров, професор финансијског менаџмента на Факултету техничких наука, Мирко Мајсторовић, извршни директор Новосадског сајма, проф. др Стеван Станковски, представник прошлогодишњег победничког тима и професор Факултета техничких наука и Млађан Стојановић, координатор за трансфер технологије у Фонду за иновациону делатност.

На почетку скупа, опкупљене су поздравили мр Сергеј Тамаш, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам и у улози домаћина и Мирко Мајсторовић, извршни директор Новосадског сајма. Полуфинале је у име организатора, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, отворио помоћник министра др Зоран Лазаревић.

Домаћин и подршка данашњег полуфинала је био Новосадски сајам.

Учесници полуфинала су била два тима из Београда, два из Новог Сада и по један тим из Крушевца и Зрењанина. Представили су се тимови: Азотикос (иновација: Иновативни систем за претакање течног азота- потпуна аутоматизација, област: машинство) из Новог Сада, Алуминотермија (иновација: технологија алуминотермијског заваривања шина) из Београда, ЛабКИТ (иновација: савремено интерактивно учило за извођење експеримената, област: информационо-комуникационе технологије) из Београда,
Магнетико (иновација: Магнетни котао, област: енергетика) из Новог Сада,
Тионус (иновација: Нове технологије производње антикорозивних и флотационих средстава за третман минералних сировина, област: материјали) из Крушевца
и тим Тунел (иновација: Вентилација и против – пожарна заштита путног саобраћајног тунела, област: машинство) из Зрењанина.

Такмичење се реализује под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уз подршку Факултета техничких наука из Новог Сада, Привредне коморе Србије, Технолошко-металуршког факултета из Београда и Радио телевизије Србије.

Друго полуфинале ће се одржати 2. децембра у хотелу Извор у Аранђеловцу, где ће домаћин бити компанија „Књаз Милош“. Финале такмичења је заказано 20. децембар 2016, уз обезбеђен директан пренос на РТС-у. Почетни наградни фонд ове године износи 4.500.000 динара.

Актуелно