Loading...
Концентратор сунчеве енергије најбоља иновација у Србији за 2016.

општа категорија | 21. децембар 2016.

У студију РТС-а у Кошутњаку у уторак, 20. децембра одржано је дванаесто по реду финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији.

У надметању за звање најбоље иновације у Србији такмичило се шест тимова, а то су: Азотикос (иновација: Иновативни систем за претакање течног азота- потпуна аутоматизација, област: машинство) из Новог Сада, Алуминотермија (иновација: технологија алуминотермијског заваривања шина) из Београда, Eco Aqua тим (иновација: Филтер антрацит, област: екологија) из Зајечара, СЕФ (иновација: Концентратор сунцеве енергије-СЕФ, област: енергетика) из Панчева, Toybox (иновација: Smart Toybox, област: информационо-комуникационе технологије) из Београда и тим Тунел (иновација: Вентилација и против – пожарна заштита путног саобраћајног тунела, област: машинство) из Зрењанина.

20161220_213717

Жири је радио у следећем саставу: Проф. др Јасмин Комић, министар науке и технолошког развоја Републике Српске. Проф. др Мира Петровић, светски признат стручњак у области инструменталних метода аналитичке хемије са Универзитета у Ђирони из Шпаније, др Mиомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ, Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије, Радојка Николић, уредник часописа Бизнис и економетар. Домаћин такмичења, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије.

У првом делу емисије тимови су одговарали на питања чланова жирија, док су могућност за добијање додатних бодова имали након представљања такозваног златног минута.

Жири је одлучио да је поредак након финала следећи:
1. Сеф
2. Алуминотермија
3. Азотикос
4. Eco Aqua
5. Тунел
6. Toybox

Добитник специјалне награде Др Мирослав Деспотовић, за најбољи студентски тим је тим Bar Arcus из Новог Сада са иновацијом „Виртуелни мени“.

Актуелно