Loading...
Колико успеха вам такмичење за најбољу технолошку иновацију може донети?

такмичење | 8. август 2016.

Аутор: Неда Златић

НЕ ПОСТОЈЕ ЛОШЕ ИДЕЈЕ, ВЕЋ ЛОШЕ ОДЛУКЕ

Идеја је као биљка. Замислите је као семе засађено у Вашој глави које чекате да проклија.
Али, ако не негујете и не заливате редовно своју биљку, не очекујте да ћете у пролеће осетити опојан мирис њених цветова.

[ File # csp5844017, License # 1712516 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / vtorous
Извор: http://kingofwallpapers.com/
Многи људи одустају од својих идеја, ношени мишљу да су тешко остварљиве или недовољно добре. Неки, пак, мисле да не постоји неопходна финансијска подршка за реализацију, као ни врата на која би могли покуцати.

Тешка ситуација многе наводи да сумњају у могућност покретања бизниса, и некако је увек слика нечег туђег, нечег „западног“, боља. Али хајде да на тренутак погледамо у своје двориште и учинимо га најлепшим местом за живот. Хајде да ту засадимо све наше идеје.

КАКО?

 

Постоје многи примери у пракси који потврђују могућност покретања бизниса захваљујући такмичењима намењеним за развијање идеја и подстицање предузетничког духа. Једно такво, веома истакнуто такмичење јесте Такмичење за најбољу технолошку иновацију.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију је одлична прилика да изнесете своју идеју, развијате је уз помоћ стручних лица, будете упорни и реализујете је на најбољи могући начин. Ово такмичење се успешно реалнизује од 2005. године.

Организовано је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада, Привредном комором Србије, Заводом за заштиту интелектуалне својине и Радио телевизијом Србије и Војводине.

Такмичење, осим награда, доноси едукативне тренинге експерата, бесплатну медијску подршку као и континуално праћење рада и успешности идеја у наредним годинама. Оно на шта ћу се осврнути јесте успех такмичара од 2005. године до данас.

 

ХАЛО, ДОБАР ДАН

 

Како би сврха постојања такмичења била оправдана, и како би се извршио увид у њен утицај на развој идеја и покретање бизниса, анкетирани су сви учесници Такмичења за најбољу технолошку иновацију. Као један од испитивача поделила бих своје утиске о реализованим анкетама.

Пре свега, поменула бих да је анкетирање један веома интересантан посао.

„Сто људи-сто ћуди“, од веома пријатних до оних мање причљивих, преко заузетих до оних који се најискреније обрадују што смо их подсетили на то лепо искуство. Свако од њих дао нам је релевантне информације које су ми помогле да закључим следеће:
• Постојало је доста пропуста од стране организације те давне 2005. године (нпр. непостојање правилника на сајту), али оно што су вишегодишњи такмичари потврдили јесте да је сама организација догађаја узнапредовала током година и да је пропуста све мање, док их је данас готово немогуће пронаћи.
• Бесплатна стручна помоћ у виду радионица и консалтинга била је од великог значаја тада и од велике је помоћи данас. Већина такмичара истиче да су им радионице о креирању бизнис плана најкорисније стечено знање на такмичењу.
• Многи такмичари су успели да развију свој бизнис који постоји и данас, неки од њих су на такмичењу пронашли садашње бизнис партнере, док је за неке такмичење предсављало нови изазов и шансу за унапређење вештина и знања те се у бизнис воде тог типа нису ни упуштали.
• Већина такмичара који нису основали фирму везану за иновативни производ/услугу коју су представили и даље раде на њиховом развијању чекајући своју шансу на тржишту.
• Колико је такмичење учесницима помогло да развију свој лични бизнис, мишљења су подељена. Некима није уопште помогло, такмичили су се из радозналости, нису се пласирали, неки су незадовољни својим пласманом, а неки избором стручног жирија. Друга половина има само речи хвале, такмичење је за них представљало покретачку полугу, инспирацију и одскочну даску на вртоглавом тржишту.
• Оцене такмичења су варирале. Постојале су и нуле и петице, али је највећи број њих бирао златну средину или сам врх.

 

ЗАКЉУЧАК

 

Не дозволите да Вас страх од неуспеха спутава. Прилике су Вам на дохват руке, на Вама је како ћете их искористити. Пратите дешавања, пријавите се, искусите нешто ново.

Мој генерални утисак анкете јесте да немате шта да изгубите, чак ни време, зато што је квалиетно утрошено на крајње корисне радионице и рад са експртима. То је прилика да се крећете у кругу људи који ће Вам омогућити да стекнете неопходна знања и који ће Вам пружити прилику да их на основу тих знања убедите да уложе у Вашу идеју. Борите се за своје идеје, заливајте их и негујте. Пружите им прилику да процветају и нађу сврху код крајњег корисника. Дозволите нам да уживамо у Вашим идејама.

Не постоје лоше идеје, већ лоше одуке. Мислите о својим одлукама.

Актуелно