Loading...
Учење на такмичењу

вести | 1. мај 2021.

Докторке биохемијских наука Ивана Беара, Наташа Симин и Марија Лесјак, професорке на ПМФ- у Новом Саду, су и предузетнице и иноваторке. На прошлогодишњем Такмичењу за најбољу технолошку иновацију освојиле су друго место. За њихову иновацију заинтересовано је и страно тржиште.

Истраживање је почело пре више од 8 година. Тада су биле учеснице међународног пројекта чији циљ је био да се пронађу нова природна једињења која могу да буду ефикасна у елиминацији хелико бактерије. Нису желеле да резултати њихових истраживања остану само цитирани у неким научним круговима. Желеле су и примену тих резултата. Наставиле су истраживање и усавршавале формулацију. После неколико година  производ су регистровале као дијететски суплемент. У међувремену је њихова комбинација испитивана и у међународним лабораторијама. Производ су назвале – HerbELICO.

Препарат је комбинација три етарска уља која се добијају специјалним поступком дестилације из лековитих ароматичних биљака. То је комплексна смеша великог броја једињења која заједнички испољавају антибактеријски ефекат на хелико бактерију“, објашњава  Наташа Симин.

Због стицања предузетничких вештина, узеле су „књигу у рукеˮ, а  тек када су, како кажу, савладале основне предузетничке вештине, могле су да изграде свој модел пословања  и представе га јавности. Компанију су основале 2018. године и назвале је HerbElixa.

Мало је жена у иновативном предузетништву. Један од разлога вероватно је и питање, коме се више посветити, да ли послу или породици. Могу само да поручим женама које и иначе много брину, да када је посао у питању, од 100 ствари за које се плашите да ће се догодити, десиће се 5, али не знате којих 5. Једноставно, дочекајте проблем и решавајте га у том тренутку“, порука је  Марије Лесјак.

У развој иновације и новоосноване компаније, улагале су време и  уштеђевину, али и зарађен новац. Конкурисале су и добиле 90 хиљада евра из Фонда за иновациону делатност. Прошле године пријавиле су се на Такмичење за најбољу технолошку иновацију, и освојиле 2. место. Новчани део те награде, 750 хиљада динара уложиле  су у развој производа.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију је пре свега учење, јер је за све учеснике организована бесплатна обука и рад са менторима из различитих области.  То што на Такмичењу научите можете да искористите за унапређење свог модела пословања. Иако такмичари пролазе кроз различите нивое рецензирања  и оцењивања, и у конкуренцији за награде  остаје све мање и мање тимова, сви добијају изузетно добру обуку -истиче Ивана Беара

Herbelico

Пред њима је сада нови изазов. Поред великог интересовања домаћих дистрибутерских компанија, за  иновацију која је на прошлогодишњем Такмичењу освојила друго место, заинтересовано је и страно тржиште.

Актуелно