Loading...
Тест за поуздано откривање трихинелоза је најбоља иновација у 2019. години

истакнута вест | 22. децембар 2019.

На финалу Такмичења за најбољу технолошку иновацију, одржаном 21. дембра 2019. у студију РТС-а у Кошутњаку, тим Унитрих из Београда, са иновацијом „Trichinella c-ELISA test“ проглашен је победником такмичења за 2019. годину.

У финалу се наступили следећи тимови:

 • Тим Анора са иновацијом „Паметна рукавица за слепе“,
 • Тим Домтруфф са иновацијом „Нови прехрамбени производи, технологија израде иновиране техничке опреме прилагођене преради и плантажирању тартуфа“,
 • Тим ИМПТехна са иновацијом „Роботизована Аутоматска Противградна Станица“,
 • Тим ПропоканПро са иновацијом „Противпожарни канал за вентилацију и одвод дима заштићен ПП премазима“,
 • Тим РедФорестЛаб, са иновацијом „ПБС“ и
 • Тим Унитрих, са иновацијом „Trichinella c-ELISA test“.

Жири су чинили представници организатора и успешних компанија, а њим је председавао проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Поред њега, жири су чинили: Радојка Николић, уредница магазина „Бизнис & Финансије“, Милан Недић, генерални директор Радио Београда,  Светлана Бунчић, компанија Нафтна индустрија Србије, проф. др Небојша Марковић, Пољопривредни факултет у Београду, академик проф. др Дејан Поповић, Електротехнички факултет у Београду.

Трочлани тимови су, након емитованог прилога о њиховој иновацији, одговарали на питања жирија, а потом, и презентовали такозвани „златни минут“.

Након збрајања оцена чланова жирија са оценама на основу оствареног пласмана пре финала, поредак тимова је гласио:

 1. Тим Унитрих, са иновацијом „Trichinella c-ELISA test“,
 2. Тим Домтруфф са иновацијом „Нови прехрамбени производи, технологија израде иновиране техничке опреме прилагођене преради и плантажирању тартуфа“,
 3. Тим ИМПТехна са иновацијом „Роботизована Аутоматска Противградна Станица“,
 4. Тим Анора са иновацијом „Паметна рукавица за слепе“,
 5. Тим Пропокан Про са иновацијом „Противпожарни канал за вентилацију и одвод дима заштићен ПП премазима“ и
 6. Тим РедФорестЛаб, са иновацијом „ПБС“.

Током емисије су поред такмичарског дела, додељене и специјалне награде. Награду за најбољи млади тим „Проф. др Мирослав Деспотовић“, додељена је тиму Ариље, са иновацијом „Универзални држач ствари“. Уручене су и награде најбољим студентским и средњошколским тимовима, као и награда за најбољи пословни напредак остварен током 2019. године.

Компанија Тајфун Хил из Новог Сада, победник такмичења 2009. године, поклонила је електричне тротинете, најмлађим такмичарима у финалу, као и у подкатегоријама студентски и средњошколски тим.

Награду, установљену током 2018. године, која се додељује учесницима полуфинала, који су остварили највећи пословни успех током текуће године, освојио је тим  Кластер Dermanyssus gallinae, са иновацијом која решава проблем црвених кокошијих гриња.

Актуелно