Loading...
Најава САТ ТВ, 18.04.

медији о нама | 22. април 2018.

ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ У СРБИЈИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 2018

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици српској као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године, а ове године отпочело је четрнаесто по реду.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава од 2005. године и отпочело је четрнаесто по реду, док су иноватори из Републике Српске укључени од 2007. године, у јединствени систем такмичења за обе српске државе. Такмичење се одвија у заједничкој организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, односно Министарства науке и технологије, које реализује Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Коодинатор такмичења професор др Драган Повреновић позвао је овом приликом све потенцијалне такмичаре да оформе своје тимоме и прикључе се овом јединственом такмичењу које нуди прилику да вашу идеју спроводете у дело и пласирате на домаће и европско тржиште.

Основне информације о организацији националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској

Посебну важност у организацији ове године има укључење и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као и Министарства омладине и спорта у активности промоције Такмичења сагласно њиховом ресору, што би требало да послужи као модел и за друга министарства.

Такмичење се одвија на следећи начин:
Почетком календарске године се објављује почетак Такмичења, чиме започиње промоција путем медија или организовањем трибина широм Србије и Републике Српске, како би се што већи број учесника пријавио.

Посебна сарадња је успостављена са ПКС у делу који следи након истека рока за пријаву на Такмичење, а то је период вишемесечних обука, (април-новембар), за све учеснике. Веома важан сегмент Такмичења су „техничке рецензије“ на матичним факултетима за поједине техничко-технолошке области које се одвијају на Електротехничком, Машинском и Технолошко-металуршком факултету у Београду, као и на Пољопривредном и Факултету техничких наука у Новом Саду. Након вишемесечних обука и вишестепених нивоа оцењивања, за по шест финалиста, се одржавају финала и то средином децембра текуће године за финалисте из Републике Српске и у трећој декади децембра за финалисте из Србије. Финала се емитују на националним јавним сервисима у виду снимка за Републику Српску, односно у директном преносу из студија РТС-а у трајању од 105 минута.
Иновације могу бити од једноставних производа које већ вековима правимо на овим просторима, а који су квалитетно и на савремен начин понуђени тржишту, па до високих технологија, при чему су све области техничко-технолошког, организационог или услужног стваралаштва равноправно заступљене.

Основни статистички подаци за досадашњи, тринаестогодишњи, период одвијања Такмичења су:
• учествовало 2545 тимова и преко 8000 учесника
• основано преко 85 нових предузећа
• припремљено 1353 бизнис планова и пословних модела
• одржано 425 једнодневних тренинга и
• ангажовано више од 400 рецензената широм света

Економски показатељи успешности овако успостављеног модела може се видети на основу пословне успешности фирми које су основали наши такмичари након учешћа и стеченог знања на Такмичењу на претходним такмичењима. Према подацима из АПР-а, само у 2016. години, њихов приход износио је 890.438.000 РСД, што је, у односу на укупан буџет који се опредељује за реализацију Такмичења, деведесет пута већи износ. Уколико би се уврсте и компаније које су учествовале на Такмичењу, али су већ претходно постојале, њихов укупни приход у 2016. години је на нивоу од чак 80.000.000 ЕВРА.

Одлуку о победнику у финалу доноси шесточлани жири састављен од највиших представника ресорних министарстава науке Србије и Републике Српске, Привредне коморе Србије, привреде и медија у Србији.

У овој години Такмичење се одвија у три категорије:
– Реализоване иновације (до почетка јуна месеца иновација мора бити направљена бар до нивоа прототипа уз проверљиву функционалност)
– Студентски тимови (иновативна идеја са перспективном реализацијом)
– Средњошколски тимови (иновативна идеја новог производа или услуге)
Рок за пријаву најмање трочланог тима и саме иновације је 20. април, за све категорије.

Пријављивање се врши путем сајта њњњ.иновација.орг , где се могу добити и све друге потребне информације.

Снимци последња четири финала могу се пронаћи на линковима:

У Београду, март 2018.
Координатор такмичења НТИ 2005-2018.
Проф. др Драган Повреновић, дипл.инж.

Технолошко-металуршки факултет,Карнегијева 4, Београд, 065 9999 133

Актуелно