Loading...
Тражимо иновацију
Машта може свашта – средњошколске идеје

општа категорија | 5. март 2023.

Покретање категорије у којој би се такмичили средњошколски тимови звучало је као добар предлог, али није било до краја јасно са којим циљем би се организовало једно такво такмичење. У овом тексту бавићемо се управо тим питањем и објаснити зашто је овај вид такмичења користан за средњошколце.

Сваки тим има задатак да опише и нацрта оно што је смислио, што је лако оствариво уз помоћ папира и оловке, односно технологије која се данас налази на сваком мобилном телефону. Овакав начин такмичења подстиче средњошколце да анализирају свет око себе и уочавају проблеме са којима се сусрећу, или које имају људи из њиховог окружења.

Очекује се од тимова да понуде решење за такве проблеме, које је креативно и оригинално, али пре свега оствариво. Ово значи да би идеја требало да почива на нааучним принципима и позантим технолошким решењима. Машта је свакако пожељна, али у оној мери у којој се идеја, макар теоретски, може спровести у реалности.

Када је тим дефинисао проблем и представио решење, оно се мора проверити кроз разговор са потенцијалним корисницима, односно онима којима је то решење намењено. Кроз разговор може се добити потврда да је идеја добра или сугестија како би се она могла кориговати.

Када је за проблем направљено (и проверено) решење, преостаје да се састави план како се од идеје може доћи до реалног бизниса. Тај план подразумева анализу броја могућих корисника, трошкова производње, конкуренције и других фактора.

Иако је преамбициозно очекивати да ће се све идеје на такмичењу реализовати, уколико већина учесника усвоји ове кораке као пут доласка до реалног бизниса, а макар један тим оснује ученичку компанију или настави са развојем своје идеје до фазе реализације, сматраћемо да је такмичење постигло свој циљ.

За средњошколце, такмичење идеја представља одличан начин да науче како да развијају и представљају своје идеје, уче о пословању и технологијама, као и да се упознају са важним аспектима предузетништва.

Средњошколски тимови са својим идејама могу се пријавити до 15. марта 2023. преко линка.

 

 

Актуелно