Loading...
До прошле године тинејџери, а од прошле власници компаније

истакнута вест | 27. март 2018.

Извор: О радио, 27. март 2018.

Студенти Марко Николић, Иван Пантовић и Сава Крагуљ, праве 3Д сајтове које је најлакше да замислимо као „Google Street View“ унутар објекта.

Оснивачи компаније Футуринг

„Када неко уђе на сајт који смо ми креирали, рецимо на сајт паба, практично се налази у том простору. Док се ‘креће’ кроз просторије локала, отварају се многи прозори, на пример карта пића, може да чује музику која се слуша у том простору, отвара се њихова Фејсбук страница, може да добије слику места и пре него што одлучи да га посети“, испричао нам је Иван Пантовић.

Један од првих сајтова који су креирали је публин.рс, додаје Марко Николић и објашњава ће ускоро на свом (futuring.rs) и сајту клијената промовисати нове пројекте.

„Имамо уговорене послове за ресторане, кафиће, представништва, музеје, па и за Стари двор у Београду. Власнци компаније су студенти различитих факултета. Ја студирам мултимедију, Иван софтверско инжењерство а Марко новинарство. Упознали смо се у гимназији ‘Свети Сава’ у Београду. Ишли смо у исти разред. Сада смо иноватори који студирају и раде то што воле. Исплатило нам се, и то из више углова. Учимо, и ту не мислим само на испите које спремамо, зарађујемо, ширимо посао, а можда је најважније то што смо стигли до људи који су заинтересовани за ово што ми радимо“, додаје Сава Крагуљ.

И пре него што су постал Футуринг компанија, као Футуринг тим учествовали су на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију. У конкуренцији више од 70 тимова, а они су били најмлађи, једини студентски тим, ушли су у полуфинале (12 најбољих).

Такмичење од ове године има посебну категорију за младе. Назвали су је „Иновативне идеје средњошколских и студентских тимова“. Наградни фонд за ту категорију је милион динара. Пријава је до 20. априла на иновација.орг. Организатор такмичења је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Мирјана Дамјановић Вучковић

Актуелно