Loading...
Аероаква инжењеринг – победник НТИ2005

истакнута вест | 19. април 2017.

На првом Такмичењу за најбољу технолошку иновацију, 2005. године, најбољи је био “Аероаква инжењеринг – ААИ” (АероАква инжењеринг – ААИ) тим истоименог предузећа из Београда. Чинили су га Александар Петровић, Милош Каровић и Бранко Кецман, иноватори који су однели ловорике за нове техннологије у пречишћавању рудничке воде која у себи садржи бакар.
– Наш производ је бакар у праху и пречишћена вода. То је високопрофитабилна технологија која задовољава све тражене еколошке критеријуме. Сопственим средствима смо исфинансирали изградњу постројења на локацији Рудника бакра Бор, капацитета 30 кубних метара на сат – подсећа Александар Петровић додајући да је добра страна Такмичења то што је ово признање дигло рејтинг тиму “Аероаква” у преговорима са инопартнерима. – ЕБРД и канадска компанија “Леадмарк” су 2006. године послале своје експерте да обиђу наше постројење. После њиховог извештаја били су спремни да уложе 35 милиона долара за изградњу постројења од 6.000 тона бакра годишње. Сировина је требало да буде флотациона јаловина у Руднику бакра Бор. Инопартнери су послали писмо о намерама надлежним министрима у Влади Републике Србије.
Међутим, у развоју иновације ”Аероаква инжењеринга” није све даље текло по плану овог тима, и све је, поред свих добрих и позитивних ствари, имало и лошију страну. Генерални директор РТБ Бор, наиме, одговорио је да не могу да дају јаловину јер се спрема приватизација Басена.
-Америчка компанија “Харсцо” је у током 2011. године до марта 2012. године, пет пута посетила Бор. Били су заинтересовани да финансирају изградњу великог постројења на бази наше теххнологије. Због опструкције преговори су пропали – прича Петровић и износи да је лоша страна победе била однос Борана према Аqуа-Бор. – Са часним изузецима били смо већини трн у оку. Многи нису могли да прихвате да београдска фирма са једним доктором наука и четри инжењера може да направи нешто што они нису знали. Губитак РТБ Бор, због непримењивања наше технологије је преко милијарду долара. Од фебруара 2015. године почиње наша борба са РТБ Бор јер су хтели противправно да нам отму фабрику. На бази наше технологије смо развили укупно три технологије из области хидрометалургије бакра.
Ове потешкоће нису умањиле величину иновације првог победничког тима у Србији. Нити њихов ентузијазам. На основу искуства са Такмичења али и из свих потоњих дешавања – и светског успеха и препрека у реализацији иновације, Петровић има снажну и утемељену поруку младима али и старијим иноваторима: да испоштују свој таленат, да не одустају због неразумевања околине, међутим, и да очекују опструкцију многих око себе. Такође, савет “Аероаква” тима је да не прецењују своје иновације али ни да их потцењују, да направе добар тим. Не ваља, веле иноватори са најдужим стажом у НТИ, финансирати пројекат искључиво својим средствима, свакако је пожељно и добро обезбедити подршку са стране.

Актуелно