Брашно од тикве голице
  • Категорија:

Иновативни производ, брашно од тикве голице, добија се у процесу производње хладно цеђеног уља ог тикве голице. Намењен је пекарској индустрији, као додатак пекарским производима. Брашно је високе нутритивне вредности, богато је органским и минералним материјама, специфичног – ароматичног, занимљивог и новог укуса, прашкасте конзистенције, зеленкасте боје. Брашно се посебно прилагођује у поступку млинске прераде, са параметрима процеса дефинисаним тако да се добије фини гранулометриски састав, као и да се избегне покретање непожељних процеса који би могли утицати на промену нутритрвних или сензорних својстава полазне сировине.
<бр />Брашно од семена тикве голице као додатак пекарским производима учествује са уделом од 20% при чему се остварују реолошка својства теста , повећан рандман пекарских производа, добијају се податнија својства теста приликом обраде, са адекватном запремином и сензорним својствима, и обезбеђује се пријатна арома атрактивина за потрошаче пекарских производа.
<бр />Остатак семена тикве у процесу производње хладно цеђеног уља од тикве голице се до сада користио за сточну храну и органско ђубриво.
<бр />Иновација се тренутно реализује на делимично комплетираној технолошкој линији за производњу хладно цеђеног уља, капацитета 52.000кг зрна тикве на годишњем нивоу. Од чега се добија хладно цеђеног уља 37,20% тј. брашна 62,80%. Планира се повећање капацитета производње, односно комплетирање линије за производњу хладно цеђеног уља. На годишњем нивоу наш тренутни капацитет мини уљаре је 350.000кг зрна уљарица. рачунајући рад пужних и хидрауличних преса.
<бр /> Лабараторијска истраживања и контрола брашна од семена тикве голице обавља се на факултету. У припреми је аплицирање за сертификат ХЦЦП-а.
<бр />Продато је 5.500кг на домаћем тржишту/2012г, а разговара се и са купцима у иностранству. Током израде иновације анкетирано је 60 како великих тако и малих пекарских индустрија и пекара и склопљено је 20 предуговора о дугорочном снабдевању са укупном количином од 20 тона брашна у првој години производње, а груба процена чисте зараде, са пуним капацитетом рада је 120.000€ за годину дана.
<бр />Предат је захтев за патент Заводу за интелектуалну својину
<бр />

No comments so far!