Loading...
Велики успех наших средњошколаца на регионалном такмичењу

вести | 17. мај 2021.

На то такмичење пласирали су се као победници, у конкуренцији средњошколских тимова, прошлогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију.

На такмичењу EUSAIR POPRI, које је одржано 11. и 12. маја, у конкуренцији 9 средњошколских тимова из 9 земаља јадранско-јонске регије,  тим  Гимназије „9.мај“ у Нишу, освојио је 3. место.

Њихова иновација названа ВАХ(Виртуелна Аналитичка Хемија) је  софтвер и намењен је ученицима основних и средњих школа, али и студентима факултета који у наставном плану и програму имају аналитичку хемију, објашњава менторка тима, професорка хемије, Александра Гошњић.

„Аналитичка хемија је, због боја,  визуелно лако преносива у виртуелни свет.  Ми смо то искористили и наш софтвер омогућава симулацију хемијских процеса. Оно што се одиграва у епрувети „пренели“ смо у ВАХ. “

Софтвер је у развојној фази, додаје менторка тима, и додаје да су га тестирали на часовима хемије у неколико одељења и како каже, имају лепе повратне информације и од ученика и од професора хемије.

„Ако школе немају добро опремљене хемијске лабораторије и немају услове за извођење хемијских огледа, који су основа наставе хемије, ми нудимо решење.  Надамо се да ће то препознати  Министарство просвете, или неке друге образовне институције, како би наш софтвер постао део образовног система. На нама је да радимо још више и да будемо потпуно спремни за тржиште.“

У томе ће им помоћи и научено на  регионалном, а пре тога и на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију, истиче чланица тима, ученица 3.разреда Гимназије „9.мај“ у Нишу, Мила Пројовић.

„За регионално, помогло нам је искуство такмичења у нашој земљи. На Такмичењу за најбољу технолошку иновацију смо много научили и о тржишту и о бизнис плану. Много практичних вештина које у Гимназији нисмо имали прилике да учимо.  То знање смо применили на регионалном такмичењу.  Заједничко за та два такмичења је што смо морали да радимо и да се трудимо и за једно и за друго.

Регионално је било на енглеском језику.

Урадили смо бизнис план и припремили презентацију, све на енглеском, што јесте теже у односу на представљање на матерњем језику. На жалост, такмичење је било „онлајн“, али свакако је догађај који се памтидодаје та седамнаестогодишњакиња и за крај поручује вршњацима, али и не само њима  – Трудите се да радите нешто иновативно, да стварате нешто ново и занимљиво.  Своје време улажите у нешто креативно и квалитетно, а не само у играње игрица или на телефону.“

Организатор такмичења је био Технолошки парк Приморска, док је партнер из Србије, задужен за селекцију такмичарских тимова Пословни инкубатор Нови Сад. Подршку тимовима у припреми за такмичење је пружио колега Александар Векић као и Организациони тим Такмичења за најбољу технолошку иновацију.

Актуелно