Loading...
Представљамо победнике – НТИ 2006

истакнута вест | 15. април 2017.

Фото: www.itn.sanu.ac.rs

Године 2006. на такмичењу за најбољу технолошку иновацију победио је тим “Кристал” који је водио проф. др Небојша Ромчевић. Стартовао је са идејом производње оптичког Фарадејевог кристала за сензор магнетног поља – овакав сензор је главни део мерне главе фибероптичких сензора струје, електричног поља и напона. Кристал се до тада није производио код нас, већ се увозио из технолошки развијених земаља, а захваљујући иновацији овог врхунског тима стручњака и научника, добили смо домаћи, квалитетан производ.
Након тог подвига проф. др Небојшу Ромчевића, научног саветника Института за физику и професора Електротехничког факултета у Београду, иноваторски импулси одвели су у друге воде па је данас више посвећен едукацији и помоћи другима. Успешно води пословно-технолошки инкубатор, који се бави трансфером иновација из природних наука у привреду, то јест мала и средња предузећа.
-Такмичење за најбољу иновацију је у сваком смислу било позитивно. Јавили смо се на позив министарства, пријавили тада текуће истраживање из области нових материјала и електронике и победили. Новац који смо као победници добили искористили смо да направимо привредно друштво, а то је данас пословно- технолошки инкубатор, регистрован код Министарства за науку, у којем су стручњаци и научници са Института за физику, Института за нуклеарне науке Винча… – каже проф. др Ромчевић поручујући младима да се охрабре и крену у сопствени бизнис.
Треба им, вели, помоћи тако што ће им се омогућити да добију више знања и информација о иновацијама и трансферу технологија. Да овај научник даје све од себе и на том пољу, говори и то што докторандима на Елетротехничком факултету предаје управо предмет “Иновације, трансфер технологије и и заштита интелектуалне својине”.

Актуелно