Loading...
Победничка иновација 2012. године

вести | 30. март 2018.

Почело је са продајом у једној футошкој, а сада је један од најпродаванијих производа у београдским пекарама.

 Брашно које се добија од семена тикве голице зелене је боје, па је и пециво које се од њега прави зеленкасто . Стручњаци су експериментима утврдили да је најбоље када се у такозвано редовно брашно дода 20 одсто тог, по свим карактеристикама, необичног брашна, јер иако јесте брашно, треба га поредити са месом , тврди Јасна Мастиловић , чланица победничког тима 2012-е, научна саветница у новосадском Институту за прехрамбене технологије – За разлику од пшеничног брашна које има највише 12 %, брашно од семена тикве голице има 60 % протеина, што је упоредиво са месом и сурутком, а од меса је 4 пута јефтиније. Што се хранљивих карактеристика тиче, право је решење за вегетаријанце и дане поста.

Стварање у свету јединственог, зеленог брашна, почело је пре 10-ак година. Тада су стручњаци, тада футошке, компаније „Pan Union Oil“, сели за сто и пробали укус такозване погаче, односно оног што остане од семена тикве после добијања хладно цеђеног уља, наглашава Бранислав Панић из тог, сада новосадског предузећа – До тада је тај, за нас нуспроизвод, кориштен као сточна храна.

После неколико година заједничког истраживања, иновацију су пријавили на Такмичење за најбољу технолошку иновацију. Победили су у конкуренцији више од 120 иновација, а брзина којом се брашно од тикве голице шири на домаћем и страном тржишту зависи само од тога колико су људи спремни да пробају нешто ново – наглашава координатор Такмичења за најбољу технолошку иновацију, професор Војин Шенк и додаје да се и сам после такмичења окушао у припремању пецива од победничке иновације.

У време када су победили на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију, кифле, переце и хлепчићи од брашна тикве голице могли су да се купе само у Футогу, у једној пекари. Сада се то зеленкасто пециво продаје и у новосадским и београдским пекарама, а „зелено“ брашно може да се купи у боље снабдевеним продавницама здраве хране код нас, али и у иностранству – наглашава Бранислав Панић и додаје да су већ прве године после победе на Такмичењу, морали да повећају производњу јер су договорили 4 пута већу продају брашна од тикве голице.

Актуелно