Loading...
„Панонска посада“ плови ка иновацији

вести | 14. октобар 2021.

Најбоља иновативна идеја у конкуренцији студентских тимова на овогодишњем Такмичењу за најбољу технолошку иновацију је уређај који омогућава да се пад са брода, путника или члана посаде, одмах региструје и да се аутоматски активира систем спашавања.

Победничка иновативна идеја дело је тима названог Панонска посада. Чланови тима, студенти треће године Природно-математичког факултета у Новом Саду, смер Рачунарске науке, Александар Рончевић, Михаило Миленковић, Петар Каприш и Владимир Крсмановић, слажу се да је учествовање на Такмичењу убрзало развој идеје и то због тога што је, како кажу, Најбоља технолошка иновација и учење и такмичење.

„Наравно да смо срећни што смо победили, али оно што смо научили на тренинзима, који су били организовани за све такмичаре, је још драгоценије“, наглашава члан Панонске посаде Владимир Крсмановић и додаје да су се, иако је пријава трајала неколико месеци, и они као и већина такмичара, на Такмичење пријавили последењег дана конкурса. А иновативну идеју назвали су Лара. Она се састоји из три дела. Први – на руци носи путник или члан посаде. Други се налази на командном мосту и активира се када путник или члан посаде, који носи први уређај, падне са брода (чамца) у воду, а трећи обавештава обалску стражу и спасилачке екипе.

За њихову идеју заинтересована је норвешка компанија за дизајн и конструкцију бродова „Salt Ship Design“ . Они су им помогли и саветима и у набавци потребне електронике. У њиховим просторијама у Новом Саду снимили су и промо филм за иновативну идеју.

Панонска посада сада припрема прототип и тестирање у реалним условима. Новац који су добили за освојено прво место (230 хиљада динара) уложиће и у набавку материјала, али и припрему за заштиту идеје. Надају се да ће ускоро њихова иновативна идеја постати и иновација.

Актуелно