Loading...
Фармери су најбоља иновација у 2021

вести | 25. децембар 2021.

Проглашењем победника завршено је Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији. На синоћ (петак, 24.децембар 2021.) одржаном финалу, пренос је био на Другом програму РТС, своје иновације представило је шест најбоље пласираних тимова на овогодишњем такмичењу. Победио је тим Фармери из Чуруга. Њихова иновација је спој традиције и иновације, објашњава Зорица Радишић, чланица победничког тима.

 

Наследила сам породичну традицију дугу 102 године и увидела да постоји потенцијал за проширење посла, али је традицију требало иновирати. Окупила сам тим ентузијаста и сада имамо аутоматизацију традиционалне ручне производње сира. Са традицијом задржавамо квалитет сира, а са иновацијом дајемо бољи капацитет нашој производњи – каже Зорица Радишић и додаје да спој традиције и иновације омогућава да се деликатесни сир из Чуруга нађе и на страном тржишту.

Наградни фонд Такмичења ове године био је шест милиона динара, а победнички тим добио је милион. Другопласирани Beehold, тим из Ниша, добио је 750 000 динара. На трећем месту је тим Фармбот из Новог Сада. Они су добили пола милиона динара. Четврто место и 400 000 динара освојио је CandBerrol из Београда, пето Sova hunter team из Београда 350 000, а за шесто место, тим Фуга из Чачка, награђен је са 300 000 динара.

Тимове је у финалу оцењивао жири, који је, сложили су се сви чланови жирија, имао тежак али и леп задатак. Члан победничког тима 2020-те Никола Станојевић, прошле године оцењиван, ове године је оцењивао финалисте. Занимљива питања, оцене, али и сугестије за развој иновације, финалисти су добили од извршне директорке Наледа Виолете Јовановић, директора археолошког института др Миомира Кораћа, проф др Бојне Димитријевић из фискалног савета РС, проф др Дејана Илића председника Управног одбора Иновационог фонда и проф др Маријане Дукић Мијатовић државне секретарке Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Коначни пласман финалиста зависио је од њихових, али и оцена које су претходних месеци ковертирали рецензенти. Ипак поени добијени од рецензената нису утицали на прво место, па је и пре и после сабирања на „челу“ табеле – тим Фармери из Чуруга, победник Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2021.

Актуелно