Loading...
„Даљински контролисано возило за ватрогасне и специјалне сврхе“ победник Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2023 у Републици Српској

НТИ Републике Српске | 20. децембар 2023.

Извор: https://vladars.rs/

​Иновација „Даљински контролисано возило за ватрогасне и специјалне сврхе“ коју је осмислио тим Phoenix Technologies побједник је овогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској.

Један од чланова тима Марко Глишић, студент прве године Машинског факултета Универзитета у Бањалуци, нагласио је да му је ова награда велики подстрек да настави да се бави роботским системима које је почео да изучава прије двије године.

-Возило је малих димензија и има даљински управљач, тако да може доћи до неприступачних мјеста, те може извршити инспекцију тог простора, а може се преносити и дроновима – рекао је Глишић.

Додаје да му је циљ био да за ватрогасну службу направи прототип робота возила који ће им олакшати рад, али и повећати њихову безбједност.

Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци и члан жирија Сузана Готовац Атлагић навела је да је данас награђено шест најбољих иновација, те да је награда за прво мјесто 10.000 КМ.

-Све иновације које смо данас видјели су вриједне, те бих ове наше младе иноваторе охрабрила да се наставе бавити развијањем својих идеја – истакла је Атлагићева.

Представник Организационог тима Такмичења за најбољу технолошку иновацију Србије Владимир Никић напоменуо је да из године у годину квалитет иновација расте.

-Радујемо се сарадњи са Републиком Српском, јер је ово још један мост између двије земље, када је ријеч о размјени знача и научних достигнућа. Надам се да ћемо се и наредне године дружити – рекао је Никић.

Остале иновације освојиле су награде у износу 8.000, 7.000, 5.000, 3.000 и 2.000 КМ.


Поредак након финала гласи:

  1. Phoenix Technologies
  2. Марбле
  3. А.М.О.
  4. eUplata
  5. Лотус
  6. Пнеуматик

Актуелно