Loading...
Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН је најбоља иновација у 2020.

вести | 15. децембар 2020.

Финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију је емитовано у четвртак, 24. децембра на другом програму РТС-а. Овогодишње финале је прво, откако такмичење постоји, да се не реализује у студију РТС-а, већ посредством онлајн платформе.Поредак након финала је следећи:
1. место: Сома, са иновацијом „Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН“, из Београда
2. место: ХеликоСтоп, са иновацијом „ХербЕЛИКО“, из Новог Сада
3. место: Занус, са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, из Ваљева
4. место: Противпожарни, са иновацијом „Производња експандирајућег материјала за пасивну заштиту“, из Крагујевца
5. место: Прим, са иновацијом „Озон“, из Крњева, Велика Плана
6. место: Енерџи пулс, са иновацијом „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, из Новог Сада

Шесточланим жиријем је председавала државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, а чинили су га још и Весна Дамјанић, уредница информативног програма РТС-а, Радојка Николић, уредница часописа Економетар и Бизнис, Милош Андрић, оснивач и власник бизнис инкубатора Инокоа Ковиљ, др Марија Гњатовић, члан победничког тима Унитрих за 2019. годину и Миомир Кораћ, директор археолошког института.Коначан поредак тимова кроз различите фазе такмичења се налази Коначан поредак – Реализоване иновације.

Такмичење је, по шеснаести пут, организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Факултетом техничких наука, Технолошко-Металуршким факултетом из Београда, Привредном комором Србије и Радио телевизијом Србије. Укупан наградни фонд је износио 6 милиона динара, а ове године је учешће узело 142 тима.

Актуелно