Loading...
Реч чланице жирија, Наталије Делић

вести | 6. април 2023.

Наталија Делић, уредник дигиталних и друштвених медија SAT MEDIA GROUP.

Верујем да, када би могли да виде себе истим очима којим их ми, чланови жирија видимо, макар на један тренутак, имали би много више вере у себе и далеко мање треме.


 

Како сте укључени у такмичење (или сте раније били укључени у такмичење)?
Члан жирија у полуфиналу 2022.

Разлог због којег сте се Ви укључили у такмичење, који вам је био мотив?
Бити део овог избора, као члан жирија, за мене је начин да допринесем квалитету самих иновација, да поделим знања и вештине са такмичарима и тимовима али и да на неки начин задовољим професионалну радозналост (као новинар) – да пре других сазнам које су то најновије идеје које доносе такмичари.

По чему је Такмичење за најбољу технолошку иновацију особено?
Ово такмичење не промовише само иновације, већ и предузетнички дух. Многе велике идеје не би никада угледале светлост дана да њихов творац није знао како да их претвори и у пословну прилику. Избор за најбољу технолошку иновацију управо спаја најбоље од та два света.

Која је Ваша порука будућим учесницима такмичења?
Да буду храбри, неустрашиви, никада да не одустану (не само ако не победе, већ ако се догоди да не прођу у финале) и да све вештине и искуства која стекну током припрема и такмичења преточе у нове идеје. Верујем да, када би могли да виде себе истим очима којим их ми, чланови жирија видимо, макар на један тренутак, имали би много више вере у себе и далеко мање треме.

Зашто би неки тим, по Вашем мишљењу, требао да се пријави?
Новчана награда је заиста добар подстицај, али много већу вредност за све иноваторе и чланове тимова управо даје рад 1:1 са њиховим менторима. Ви крећете од идеје, а она током припремног периода добија форму, и што је најважније, ако су до тада имали „само“ идеју, пре полуфинала и финала имаће и јасну визију како да ту идеју представе на најбољи начин, да провере колико је исплатива, занимљива инвеститорима и тако редом.

Зашто су иновације важне за једно друштво?
Иновације мењају свет! Оне су манифест духа и упорности појединца, а успех свих око њих. Иновације су свуда око нас. Данас без неких ствари, као што су рецимо аутомобил, часовник, телефон, фрижидер или фото-апарат не бисмо могли да замислимо свет. Нека од највећих технолошких достигнућа попут штампарске пресе полако одлазе у заборав, али су променила свет, начин на који размишљамо, али и онај на који се развијамо.

Живеле иновације!

Актуелно