Loading...

Брашно од тикве голице

Иновативни производ, брашно од тикве голице, добија се у процесу производње хладно цеђеног уља ог тикве голице. Намењен је пекарској индустрији, као додатак пекарским производима. Брашно је високе нутритивне вредности, богато је органским и минералним материјама, специфичног – ароматичног, занимљивог и новог укуса, прашкасте конзистенције, зеленкасте боје. Брашно се посебно прилагођује у поступку млинске прераде, са параметрима процеса дефинисаним тако да се добије фини гранулометриски састав, као и да се избегне покретање непожељних процеса који би могли утицати на промену нутритрвних или сензорних својстава полазне сировине.
Брашно од семена тикве голице као додатак пекарским производима учествује са уделом од 20% при чему се остварују реолошка својства теста , повећан рандман пекарских производа, добијају се податнија својства теста приликом обраде, са адекватном запремином и сензорним својствима, и обезбеђује се пријатна арома атрактивина за потрошаче пекарских производа.
Остатак семена тикве у процесу производње хладно цеђеног уља од тикве голице се до сада користио за сточну храну и органско ђубриво.
Иновација се тренутно реализује на делимично комплетираној технолошкој линији за производњу хладно цеђеног уља, капацитета 52.000кг зрна тикве на годишњем нивоу. Од чега се добија хладно цеђеног уља 37,20% тј. брашна 62,80%. Планира се повећање капацитета производње, односно комплетирање линије за производњу хладно цеђеног уља. На годишњем нивоу наш тренутни капацитет мини уљаре је 350.000кг зрна уљарица. рачунајући рад пужних и хидрауличних преса.
Лабараторијска истраживања и контрола брашна од семена тикве голице обавља се на факултету. У припреми је аплицирање за сертификат ХЦЦП-а.
Продато је 5.500кг на домаћем тржишту/2012г, а разговара се и са купцима у иностранству. Током израде иновације анкетирано је 60 како великих тако и малих пекарских индустрија и пекара и склопљено је 20 предуговора о дугорочном снабдевању са укупном количином од 20 тона брашна у првој години производње, а груба процена чисте зараде, са пуним капацитетом рада је 120.000€ за годину дана.
Предат је захтев за патент Заводу за интелектуалну својину

Актуелно