Loading...
Спутник Србија, 26. 2. 2020.

истакнута вест | 28. фебруар 2020.

Тема емисије „Технограм“ је иновација тима Унитрих у техници препознавања ране и прецизне дијагностике на трихинелу код људи и животиња.

У сфери медицине и ветерине иновације не излазе брзо на тржиште, већ се доказују током дугог низа година и великог броја испитивања. Трихинела је болест коју људи добијају конзумирањем свињског меса или дивљачи, које је заражено након што животиња поједе миша или глодара.

Тим Унитрих однео је победу на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Републици Србији за 2019. годину. Након више десетина година истраживања и тестирања оболелих од трихинелозе, тим људи са Института за примену нуклеарне енергије спремио је лабораторијску иновацију која може направити револуцију у брзини и прецизности ране дијагнозе болести.

Колико је ово обољење актуелно у данашње време – пре свега због конзумирања здраве и органске хране? У чему се састоји кључна иновација која је омогућила повећање сензитивности и специфичности, с обзиром да је и раније постојао тест на трихинелозу? Како се тест примењује код животиња, а како код људи? Како пласирати овакву иновацију на страно тржиште? Шта је потребно од сертификата и леценци?

О овој теми у емисији „Технограм“ говори Марија Гњатовић, научни сарадник у Институту за примену нуклеарне енергије и члан тима Унитрих.

За све најважније вести, коментаре и анализе посетите наш сајт https://rs.sputniknews.com/

Актуелно