Loading...
Тринаест година успеха најбољих технолошких иновација у Србији

вести | 15. април 2017.

Да пре тринаест година неколико научника и визионара, а успут и великих маштара, није извајало идеју о сусрету најбољих технолошких иновација на националном нивоу и пустило је у такмичарске воде, српска наука, привреда и тржиште били би ускраћени за многе производе и достигнућа по којима су данас у свету познати. Да је њихова идеја у пловидби посустала, не би заживели брилијантни подухвати доказаних али и младих хај-тек предузетника који су унапредили српску па и светску медицину, пољопривреду, грађевинарство, информационе технологије…
Велики задатак – реализацију идеје и организацију Такмичења за најбољу технолошку иновацију преузели су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Привредна комора Србије, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Завод за заштиту интелектуалне својине. Свих ових година, па тако и ове, организатори су подстицали и охрабривали, указивали на то да је такмичење покренуто зарад промовисања иновационог капацитета и предузетничке климе у Србији, као и помоћи предузетницима који су спремни и способни да сопствене идеје изнесу на тржиште.
Резултат је импонзантан: око 7.000 учесника у Такмичењу за најбољу технолошку иновацију од 2005. године до данас изнело је више од 2.500 пословних идеја, преко 500 иновација и бизнис планова је позитивно оцењено и нашло место на тржишту, отворено је око 70 нових предузећа, а производи и технологије српских иноватора стигли су до свих континената.

Актуелно