Loading...
Сарадња Фонда за иновациону делатност и Такмичења за најбољу технолошку иновацију

вести | 24. март 2021.

Фонд за иновациону делатност и Такмичење за најбољу технолошку иновацију имају заједнички циљ: да подижу свест о иновацијама, науци и развоју привреде заснованој на знању. Од ове године, сарадња између Фонда и Такмичења биће интензивирана на два веома конкретна начина. Са једне стране, Фонд ће тимовима који се такмиче за најбољу технолошку иновацију организовати радионице како би их детаљно упознали са пропозицијама Фондових програма финансирања. Са друге стране, како би се учесници Такмичења што боље припремили за касније потенцијално учешће на Фондовим програмима и упустили у дугорочнији и амбициознији развој својих иновативних производа и услуга, приликом израде њиховог пословног плана за Такмичење користиће се методологија прилагођена програмима Фонда.

Ове године, наградни фонд за Такмичење за најбољу технолошку иновацију је пет милиона динара, а сви заинтересовани могу да се пријаве до 5. маја 2021. године до 20 часова. Услови учешћа и начин пријављивања налазе се на интернет презентацији Такмичења за најбољу технолошку иновацију.

Критеријуми за оцењивање иновација су техничка спремност и послови план. Такмичари ће имати пирлику да прођу кроз обуку о заштити интелектуалне својине, изради интернет презентације и (генерално) наступа на интернету, изради пословног модела, преласку са прототипа на серијску производњу, оснивању предузећа итд. Најбољи тимови радиће са менторима који су експерти из одређених области. Информације о отвореним позивима за Такмичење биће благовремено доступни свим заинтересованим такмичарима,  а сам процес обуке, биће у доброј мери усклађен са структуром пријавних формулара Фонда за иновациону делатност.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат,  одржава се од 2005. године у организацији Министарстава просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а реализује га Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду, уз подршку Привредне коморе Србије и Радио Телевизије Србије. Од како је покренуто, на такмичењу је учествовало 2.950 тимова сачињених од више од 9.000 иноватора, истраживача и студената. Као резултат, креирано је више од 1.160 бизнис планова и пословних модела.

Актуелно