Најчешће постављена питања

Зашто не могу сам да се пријавим за такмичење? 
Зато што без обзира на то колико је појединац добар, и колико зна у вези са иновацијом, не може да зна све и у вези са истраживањем тржишта, представљањем иновације, и тако даље. Дакле, за представљање новог производа или нове услуге треба нам тим и то, за ово такмичење, са најмање три члана.

 

Да ли морам да имам готову иновацију, или је довољно да имам скицу?
За категорију Реализоване иновације, минималан предуслов је постојање функционалног прототипа. Све више од тога, серијска производња, добијен патент је додатна предност. За категорију Иновативне идеје Средњошколских и студентских тимова, довољно је постојање писаног документа, који описује концепт по ком ће се иновација развијати.

 

Немам одобрен патент. Да ли имам права да учествујем на такмичењу?
Поседовање патента је свакако предност, али не и неопходан услов. Такмичари који нису заштитили интелектуалну својину, а уколико се ради о решењу које је лако копирати, требају да буду свесни ризика јавног поседовања иновације.

 

Пријављивање је до 30.априла, а финале је 21. децембра. Шта се дешава од пријављивања до финала?
Од пријављивања до финала, за учеснике Такмичења, организована је бесплатна едукација кроз серију тренинга. Такмичари уче како  креативно да реше проблем, како да дефинишу иновацију, израде пословни модел, како да преговарају са купцима, како да представе иновацију потенцијалним инвеститорима, како да истраже тржиште, … Тренинзи су бесплатни, додуше траже време. За тих неколико месеци имамо и неколико „кругова“ рецензирања – наглашава Вадимир Никић, такође члан организационог тима.

 

Који је наредни корак након пријаве?
Након завршетка пријављивања, 1. маја 2019, сви пријављени тимови, имејелом ће добити обавештење о наредним корацима. Такође, о свим будућим активностима можете се информисати у Календару такмичења.

Да ли учесници такмичења имају неке трошкове?
Једини трошак који учесници имају су трошкови учешћа на тренинзима, као и на рецензијама уживо (техничке рецензије на неком од факултета у Србији, економске евалуације у Привредној комори Србије у Београду и учешће на полуфиналу и финалу).

 

За додатна питања и ваше недоумице у вези са ТАКМИЧЕЊЕМ ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ, пишите нам на office@inovacija.org, или позовите 063 11 33 012 (Владимир Никић).