Финале НТИ2020 за реализоване иновације
  • Категорија: Насловна страна

Обавештавамо Вас да ће се финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију емитовати у четвртак, 24. децембра у 20 сати на другом програму РТС-а. Овогодишње финале је прво, откако такмичење постоји, да се не реализује у студију РТС-а, већ посредством онлајн платформе.

У финалу ћете видети следеће тимове:

  • Енерџи пулс, са иновацијом „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, из Новог Сада
  • Занус, са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, из Ваљева
  • Прим, са иновацијом „Озон“, из Крњева, Велика Плана
  • Противпожарни, са иновацијом „Производња експандирајућег материјала за пасивну заштиту“, из Крагујевца
  • Сома, са иновацијом „Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН“, из Београда
  • ХеликоСтоп, са иновацијом „ХербЕЛИКО“, из Новог Сада

Шесточланим жиријем председава државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, а чине га још и Весна Дамјанић, уредница информативног програма РТС-а, Радојка Николић, уредница часописа Економетар и Бизнис, Милош Андрић, оснивач и власник бизнис инкубатора Инокоа Ковиљ, др Марија Гњатовић, члан победничког тима Унитрих за 2019. годину и Миомир Кораћ, директор археолошког института.

Пре месец дана одржано је финале у категорији иновативне идеје, када је за најбољу студентску инвенцију проглашена „Производња еколошки прихватљивих антикорозионих средстава за добијање индустријских премаза“, тима Антикорозиви са Технолошко-металуршког факултета, док је за најбољу средњошколску инвенцијом изабрана „Виртуелна аналитичка хемија“, тима Вах из Гимназије 9. мај из Ниша.

Такмичење је, по шеснаести пут, организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Факултетом техничких наука, Технолошко-Металуршким факултетом из Београда, Привредном комором Србије и Радио телевизијом Србије. Укупан наградни фонд је износио 6 милиона динара, а ове године је учешће узело 142 тима.

No comments so far!